Svenskarna och internet 2018

En årlig studie av svenska folkets internetvanor

Om kakor

Svenskarna och internets webbplatser använder kakor (cookies) som lagras på besökarens dator tillfälligt eller under en längre bestämd tid. Kakorna används dels för att förbättra funktionaliteten på webbplatsen och dels för att till exempel generera besöksstatistik.

En kaka (cookie) är en liten textfil som lagras på din dator. Informationen i filen används till exempel för att underlätta användning av webbplatsen. Det finns olika typer av kakor. En permanent kaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare.

Svenskarna och internets webbplatser använder kakor dels för att förbättra funktionaliteten på webbplatsen och dels för att till exempel generera besöksstatistik, se tabell nedan. Internetstiftelsen lagrar inga kakor längre än vad som är nödvändigt för att uppfylla dessa ändamål.

Förutom de kakor som Internetstiftelsen själva skapar kan kakor skapas av andra tjänster, till exempel av Google, Youtube, Facebook och Twitter, som vi använder på våra webbplatser (tredjepartskakor).

Kakor som används på svenskarnaochinternet.se

Kaka Syfte Lagras
val_modal Sätts för att hålla koll på om ett modal-lager (popup) ska visas eller inte. 1 år
_ga Sätts av Google Analytics för att identifiera webbläsare. 2 år
_gid Används för att identifiera en webbläsare per dag. 24 timmar
_gat Används för att webbläsare inte ska skicka oäkta sidvisningar. 1 minut
Google, Youtube, Facebook m.fl. tredjepart Kakor utanför Internetstiftelsens kontroll kan också skapas av exempelvis dessa tjänster. Läs mer här om hur Google använder kakor.

Stänga av alla kakor

Den som inte vill acceptera kakor kan ställa in sin webbläsare så att den automatiskt nekar till lagring av kakor eller informerar dig varje gång en webbplats du besöker begär att få lagra kakor. Genom funktioner i webbläsaren kan vanligtvis också tidigare lagrade kakor raderas.

0
kommentarer
Permalänk
Nästa: Om rapporten